Noticia de la Font d’Estramar a la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS)

 

 

La Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) des  del noticiari de la seva plana web dóna ressò de les activitats realitzades pels nostres espeleobussejadors a la Font d’Estramar al Rosselló.

http://www.fecdas.cat/news.php?id=716

Submarinistes catalans fan els -150 a Font d’Estramar 15 juny, 2013


Un equip de submarinistes catalans assoleix els 150 metres de fondària a la surgència de Font d’Estramar, situada a Salses, Rosselló, Catalunya Nord

Dissabte 15 juny, 2013
Submarinistes catalans fan els -150 a Font d’Estramar
Un equip de submarinistes catalans assoleix els 150 metres de fondària a la surgència de Font d’Estramar, situada a Salses, Rosselló, Catalunya Nord
La immersió, que va tenir lloc l’11 de maig passat, va tenir com a protagonistes els submarinistes Jordi i Èric Yherla, d’Unisub Molins, Carlos Gasió i Alberto Perea, que formen part del Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB).

Foto

La surgència de Font d’Estramar es va començar a explorar el 1949 i la quantitat d’espeleobussejadors de renom que l’han visitada ha permès que, a hores d’ara, es compti amb una topografia detallada i un bon coneixement de les característiques de la cavitat, que està formada per un seguit de galeries que permeten la realització de diversos recorreguts a  fondàries diferents.

La intervenció dels submarinistes catalans en aquesta surgència rossellonesa està relacionada amb la campanya de reinstal·lació i correcció topogràfica que du a terme des de fa un cert temps l’Association de Recherches de Font Estramar (ARFE) amb la intenció que l’increment de la informació de què es disposa beneficiarà el col·lectiu d’espeleobussejadors que visita la cavitat.

La proposta de col·laboració entre el GEB, que té membres que sovintegen Font d’Estramar, i l’ARFE, va sorgir en conèixer  el projecte amb què es volia que la part més profunda de la cavitat estigués instal·lada correctament.

La col·laboració es va concretar en un objectiu: reinstal·lar una línia d’Ariadna en la part més llunyana i fonda de la surgència, en els Puïts du Loukoum, a partir dels -110 m de profunditat.

Foto

Els coneixements previ de Jordi Yherla en les immersions realitzades anteriorment, junt amb el seu fill Èric, a la part fonda dels Puïts de Loukoum van fer aconsellable que fos ell qui prengués la responsabilitat d’arribar al punt en què hi havia el rodet que havia de permetre continuar la instal·lació. Carlos Gasió i Alberto Perea van actuar en aquesta ocasió com a equip de suport.

Des del punt esmentat, en Jordi Yherla va fixar el fil nou a la línia ja existent i va prosseguir fins als -120 m, on la cavitat fa un gir de gairebé 130 graus. Després d’uns 30 metres, el curs de la immersió el va dur a l’entrada del pou terminal, a -125 m, des d’on va iniciar el descens fins als -150 m, on va donar per finalitzada la instal·lació i va deixar el rodet per a reprendre la reinstal·lació en el futur. La immersió va durar 402 minuts.

Gràfic

El gràfic correspon a les dades de l’ordinador de control del reciclador de contingència. No representa els gasos utilitzats i la barra de saturació no és correcta. Si que són correctes la barra del temps i la de la fondària. (Cliqueu en la imatge per engrandir-la)