Avenc d’en Roca (Cervelló) Els espeleòlegs el defensem

un-estudi-independent-sobre-la-nova-pedrera-de-cervello-dictamina-que-seria-una-catastrofe

Albert Racaj, Florentino Fadrique, Pau Pérez, Enric Porcel i Irina Moreno van presentar en roda de premsa el nou informe mediambiental recolzat per la Federació Catalana d’Espeleologia, l’Institut de Biologia Evolutiva i l’Associació Catalana de Biospeleologia

DIVENDRES, 6 DE MAIG DEL 2016

Un estudi independent sobre la nova pedrera dictamina que seria una “catàstrofe ambiental i científica irreparable”
Aquest passat dijous 5 de maig Esquerra Republicana hem presentat en roda de premsa un nou informe sobre el projecte de la pedrera que es votarà en una consulta aquest cap de setmana. L’informe, elaborat per experts de la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE), conclou que aquest projecte representaria una catàstrofe ambiental i científica irreparable.
Segons ha explicat la regidora Irina Moreno “fins ara només teníem l’informe mediambiental de l’empresa, el qual únicament els regidors de l’Ajuntament hi hem pogut accedir, però ara comptem amb un informe d’experts independents”.

Pau Pérez, membre del departament d’Ecologia de la FCE ha afirmat que “quan la Federació Catalana d’Espeleologia vam tenir coneixement d’aquest tema ens hem mobilitzat per sensibilitzar la població per la pèrdua de l’Avenc d’en Roca i el seu entorn general, des del 1992 aquesta és una zona de més de 3.000 hectàrees de protecció PEIN”.

“No ens hem d’oblidar que quan veiem terra i unes roques de vegades no li donem la importància que té: està ple de fòssils i té un patrimoni paleontològic. Se li ha de donar el valor que realment té.” ha exposat Pau Pérez, que va alertar del fet que es vulgui obrir una planta asfàltica, una activitat molt tòxica i que habitualment acaba provocant filtracions contaminants als aqüífers.

L’Avenc d’en Roca

Enric Porcel, membre de la FCE ha explicat el valor històric i social de l’Avenc d’en Roca: “les primeres fotografies fetes a l’interior d’un avenc es van fer aquí” i ha remarcat és la caverna més gran del municipi de Cervelló i que fa més de 109 anys que s’està visitant i explorant. “És un dels avencs més emblemàtics dels Països Catalans, una meravella biològica per les seves formacions, estructura i galeries”.

Al seu torn, Pau Pérez ha afegit que “les estalactites i estalagmites ens permeten conèixer l’evolució de la cavitat i del clima que hi ha hagut a la Terra durant milers d’anys. La nova pedrera representaria una pèrdua molt gran per a la investigació”.

Un escarabat espècie tipus

Per la seva banda, Florentino Fadrique, entomòleg del Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha assenyalat que des del seu punt de vista el projecte “és una barbaritat enorme” ja que a l’Avenc d’en Roca hi viu una espècie tipus d’escarabat cavernícola que permet estudiar moltes més d’espècies: “Tot s’ha de comparar amb l’espècie que es troba aquí.” A més, ha afegit que la nova pedrera “suposaria trencar amb tota la investigació que hi ha hagut sobre aquesta espècie no a nivell local ni de la Universitat de Barcelona, sinó que hi ha investigadors italians que han publicat articles científics arreu del món sobre aquesta espècie”.

I ha conclòs dient que “no ens cap al cap que això pugui succeir. Tenim l’obligació moral i de tot tipus de conservar-lo. Si això tira endavant hi haurà un ressò científic internacional”.

Albert Racaj, regidor d’Esquerra Cervelló, ha conclòs la roda de premsa lamentant que a nivell municipal s’hagi oblidat la història d’aquest indret: “hem de portar els estudiants de l’escola a viure aquests espais, no portar-los a recordar com eren tal i com proposa l’empresa extractora” i finalment ha reclamat una gran participació per aquest cap de setmana a les dues úniques urnes que l’Ajuntament ha habilitat per fer “que la muntanya continuï sent muntanya i no una vall artificial”.