REINSTAL·LANT LA FONT D’ESTRAMAR
Font d’Estramar és una surgència situada a Salses, Rosselló, Catalunya Nord.
Des que el 1949 es va començar a explorar, n’hi han passat nombrosos espeleobussejadors de renom. Ha estat per ells i per les moltes immersions que s’han realitzat que, ara per ara, en podem tenir una topografia detallada i un coneixement acurat d’aquesta cavitat.
Font d’Estramar es una surgencia situada en Salses le Chateau, Francia.
Desde 1949 que se comenzó a explorar han pasado por esta cavidad numerosos submarinistas de renombre, y ha sido por ellos y por las numerosas inmersiones que se han realizado que, ahora por ahora, podamos tener una topografía detallada y un conocimiento preciso de esta cavidad
Pels practicants de l’espeleobusseig o busseig en coves, com millor se li vulgui dir, aquesta cavitat ha estat una escola. Si s’hagués construït una cavitat inundada a mida per dur a terme aquesta activitat, no hagués sigut gaire diferent a Font d’Estramar. Amb les seves diferents galeries; tantes i de tants diferents recorreguts; fondàries; sediments; formacións geològiques; mides, etc, ha captivat i no ha avorrit mai als que l’han explorada i visitada.
Para los practicantes del espeleobuceo o buceo en cuevas, como mejor se le quiera decir, esta cavidad ha sido una escuela. Si se hubiera construido una cavidad inundada a medida para realizar esta actividad, seguro, no hubiera sido muy diferente a Font d’Estramar. Con sus diferentes galerías, tantas y de tan diferentes recorridos; profundidades; sedimentos; formaciones geológicas; medidas; etc…, ha cautivado y no ha aburrido nunca a los que la han explorado o visitado.
Des de fa un temps, membres del A.R.F.E, (Association de Recherches de Font Estramar ) estan duent a terme la reinstal·lació i correcció topogràfica d’aquesta cavitat. Són conscients que aquests treballs de millora els gaudirà tot un col·lectiu que habitualment o puntualment visita aquesta cavitat.
Desde hace un tiempo, miembros del A.R.F.E., (Association de Recherches de Font Estramar) están llevando a cabo la reinstalación y corrección topográfica de esta cavidad, conscientes que estos trabajos de mejora los disfrutaran todo un colectivo que habitualmente o puntualmente visitan esta cueva.
Mesos enrere, membres del G.E.B (Grup d’Espeleologia de Badalona) que habitualment visiten aquesta surgència, es van oferir per ajudar en aquestes tasques. Els hi voltava pel cap un projecte que necessitava que la part més profunda de la cavitat estigués instal·lada correctament i d’aquí en va sortir una proposta de col·laboració. Després de diferents converses amb els responsables dels treballs que s’estaven realitzant, va arribar l’oferiment: continuar la reinstal·lació de la nova línea d’Ariadna en la part més llunyana i fonda de la surgència, en els “Puïts du Loukoum” i a partir dels -110 m de profunditat.
Hace unos meses, miembros del G.E.B. (Grup d’Espeleologia de Badalona) que habitualmente visitan esta surgencia, se ofrecieron para ayudar en estas labores. Les rondaba por la cabeza un proyecto el cual necesitaba que la parte más profunda de la cueva estuviera instalada correctamente, y de ahí salió una propuesta de colaboración. Después de algunas conversaciones con responsables de los trabajos que se estaban realizando, llegó por su parte una propuesta: continuar la re-instalación de la nueva línea de vida en la parte mas lejana y profunda de la surgencia, en los “Puïts du LouKoum” y a partir de los -110 mtrs. de profundidad.
Dissabte dia 11 de Maig.
En Jordi Yherla, en Carlos Gasió i n’Alberto Perea, seran els responsables en posar fil a l’agulla en aquest nou repte.
Els coneixements adquirits per Jordi Yherla en les immersions realitzades anteriorment , junt amb el seu fill Èric Yherla, a la part fonda dels Puïts de Loukoum fan que sigui aquest el que prengui la responsabilitat d’arribar on, segons membres de l’A.R.F.E, es trova el carret amb el fil per continuar l’instal·lació.
Jordi Yherla, Carlos Gasió y Alberto Perea, serán los responsables de iniciar este nuevo proyecto.
Los conocimientos adquiridos por Jordi Yherla en las inmersiones realizadas anteriormente, junto con su hijo Èric Yherla, en la parte profunda de los Puïts du Loukoum, hacen que sea éste el que coja la responsabilidad de llegar donde, según miembros del A.R.F.E., se encuentra el carrete de hilo para continuar la instalación.
En Carlos Gasió i n’Alberto Perea seran els encarregats de donar suport al capbussador de punta i de repartir algunes ampolles de contingència per la cavitat, arribant fins als no menyspreats -105 m, on hi deixaran la última. Realitzen una immersió de més de quatre hores, utilitzant tots dos recicladors “Megalodon” i propulsors subaquàtics.
Carlos Gasió y Alberto Perea serán los encargados de dar soporte profundo al buceador de punta, repartiendo algunas botellas de contingencia por la cavidad llegando hasta la poco despreciable profundidad de -105 mtrs., donde dejarán la última. Realizan una inmersión de más de cuatro horas, utilizando los dos, recicladores “Megalodon” y propulsores subacuáticos “Bonex”.
En Jordi Yherla arriba als -110 m on troba el carret deixat dies enrere per en Marc Thene, membre de l’A.R.F.E. Fixa el fil a la línia ja existent i prossegueix fins als -120 m, que és on la cavitat fa un gir de gairebé 130 graus. En aquest punt fa la primera lligada. Amb el fil fixat en aquesta cota, prossegueix uns 30 m fins arribar a l’entrada del pou terminal, -125 m, i és aquí on fa la última lligada. Des d’aquest punt es despenja fins als -150 m, que és on dóna per finalitzada la instal·lació, tot deixant el carret per prosseguir en una altra ocasió. S’ha de dir que el fil instal·lat és un cable de filaments d’acer, amb funda plàstica, menys dòcil que el fil de fibra sintètica habitualment utilitzat, però molt més resistent.
Ha estat una immersió total de 402 minuts, l’equip utilitzat ha estat un reciclador “Megalodon” com a principal, un reciclador en configuración lateral “SF2” de contingència i un propulsor subaquàtic “Bonex”. El material d’ampolles de contingència, els gasos utilitzats i la configuració de l’equip és una informació que queda reservada.
Jordi Yherla llega a los -110 mtrs. donde encuentra el carrete dejado días atrás por Marc Thene, miembro del A.R.F.E. Fija el hilo a la línea existente y prosigue hasta los -120 mtrs., que es donde la cueva da un giro de casi 130 grados. En este punto hace la primera atada. Con el hilo fijado en esta cota, prosigue unos 30 mtrs. hasta llegar a la entrada del pozo terminal, -125 mtrs. y es ahí donde hace la última atada. Desde ese punto, desciende hasta los -150 mtrs., que es donde da por finalizada la instalación, dejando el carrete para proseguir en otra ocasión.
Hay que decir que el hilo instalado es un cable de filamentos de acero, con funda de plástico, menos dócil que el hilo de fibra sintética que usamos habitualmente, pero mas resistente.
Ha sido una inmersión total de 402 minutos, el equipo utilizado ha sido un reciclador “Megalodon” como principal, un reciclador “SF2” en configuración lateral para contingencia, y un propulsor subacuático “Bonex”. El material de botellas de contingencia, gases utilizados y la configuración del equipo, es una información que queda reservada.
La informació i el registre de la immersió són dades molt importants per planificar posteriors treballs, que a dia d’avui ja s’estan estudiant i analitzant per diferents especialistes i en diferents àmbits pressions suportades pels materials i instruments; efectes fisiològics; saturació i desaturació de gasos inerts…etc.
La información y el registro de la inmersión son datos muy importantes para planificar posteriores trabajos, que a dia de hoy ya se están estudiando y analizando por diferentes especialistas y en diferentes ámbitos; presiones soportadas por los materiales e instrumentos; efectos fisiológicos; saturación y desaturación de gases inertes,…etc.
Aquesta gràfica correspon a les dades de l’ordinador de control del reciclador de contingència SF2. No representa els gasos utilitzats, ni és correcta la barra de saturació. Si és correcta tant la barra del temps com de la fondària.
Esta gráfica corresponde a los datos generados por el ordenador de control del reciclador de contingencia SF2. No representa los gases utilizados, ni es correcta la barra de saturación. Si es correcta la barra de tiempo y de profundidad.
Declaracions de Jordi Yherla poc després de sortir de l’aigua:
“…a la propera hauríem de tenir una campana descompressiva muntada, no ha estat especialment dur però resultaria més còmode…són moltes hores dins l’aigua. No voldria deixar passar l’oportunitat d’agraïr a en Yvan Dricot i en Marc Thene, gent de l’ARFE amb els que he mantingut les converses, la seva confiança i la seva disposició, i sobre tot, remarcar la gran feina que estan fent en aquesta cavitat, el meu respecta i enhorabona per tots ells…”
Declaraciones de Jordi Yherla poco después de salir del agua:
“…a la próxima tendríamos que instalar una campana descompresiva, no ha resultado especialmente duro pero resultaría mas cómodo…son demasiadas horas dentro del agua.
No querría dejar pasar la oportunidad para agradecer a Yvan Dricot y Marc Thene, gente del A.R.F.E., con los que he mantenido las conversaciones, su confianza y su disposición, y sobre todo, remarcar el gran trabajo que están realizando en esta cueva, mi respeto y mi enhorabuena para todos ellos.
Ara ja només queda el preparar la propera.
Ahora solo queda preparar la próxima.
Grup d’Espeleologia de Badalona
G.E.B.