El torrent del Brogit neix al capdamunt de l’obaga del Colomer, format al peu del turó on conflueixen diferents rases i desaigua a la riera de Marganell, en un salt d’aigua, sota mateix del Raval del Teixidor. Antigament rebia el nom de torrent de la Deu. Tant el nom antic, de torrent de la Deu, com el nom més actual pel qual es coneix aquesta surgència, té el seu origen en el soroll que fa l’aigua quan surt a pressió per la galeria. El Brogit va ser explorat per Joan Frontera i altres companys. La van netejar del pedruscall per poder-se fer pas i es realitzà el dibuix de tota la galeria. Amb posterioritat es tapà la boca amb una reixa de ferro, que una torrentada es va emportar l’any 1982.
Posteriorment es publica el següent article, Cardona, F. (1988).- “El Brogit. Sant Cristòfol de Castellbell”. Exploracions (12): 29-31. EC Gràcia. Barcelona.
Situació
Terme municipal, Castellbell i el Vilar (Bages)
Coordenades UTM (ETRS89), 401958, 4610410, 311 m
Cavitat subterrània ubicada a del carrer del Cau, en el veïnat de Sant Cristòfol, a través d’un corriol de terra, estret. Un cop travessat el torrent, per damunt del pont de pedra, cal agafar el corriol de l’esquerra i baixar ràpidament dins el torrent. En direcció al Rasot del Botines, al marge dret, hi ha un avenc o mentidera per on sobreïx l’aigua en cas de fortes pluges que tenen lloc al vessant nord de Montserrat.
Descripció
L’entrada té forma ovalada, mesura 1,36 metres per 75 cm d’amplada màxima. La fondària del pou d’accés mesura entre 3 i 4 metres d’alçada. Passada una corba, s’ofereix una galeria de 15 metres de llargària per un diàmetre màxim de 0,50 metres. A la meitat d’aquesta galeria el tram s’estreny dificultant el pas. El passadís desemboca novament a un pou d’1 metre de diàmetre i uns 5 metres de fondària. En aquest indret hi ha una esquerda tant alta com el pou que s’ha obert en la mateixa cinglera. L’amplada màxima és de 0,30 metres.
De les vegades que l’hem visitat, mai ha estat possible fer tota l’exploració, ja que hem trobat l’aigua al peu del pou d’entrada o brollant a l’exterior.
Dades
FX Samarra, J, Cuenca
GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)