FORAT DEL VENT (Mura, Bages)

Forat del Vent

Municipi:  Mura (Bages)

Coordenades:   X = 413506     Y = 4611642    Z = 792

Recorregut:  35 m 

Sinònim:  Foradada de Quarto de Reixa

Localització

A uns 400 m a ponent de la font de la Pola, en la serra de l’Obac. A l’extrem occidental d’una destacada alineació rocallosa encinglerada coneguda com a Castellots de Tanca.

Per anar-hi, deixarem el cotxe al parking de l’Alzina del Sal·lari. Pujarem al coll de les Tres Creus i continuarem pel camí direcció ponent. Aquest passa pel costat de la balma de la Porquerissa, des d’on ja podrem contemplar l’enèrgic relleu dels Castellots de Tanca. Deixarem enrere el trencall a la font de la Pola i continuarem el camí direcció a l’Espluga. Aquest passa a pocs metres de la boca sud del Forat del Vent, just quan estem arribant a l’extrem occidental dels Castellots.

Història:

Coneguda de força temps enrere per excursionistes, que l’anomenaren Forat del Vent donat el corrent d’aire que es genera entre les seves dues boques. Posteriorment, hi va haver qui va començar a utilitzar el nom de Foradada de Quarto de Reixa donada la seva proximitat a la balma del mateix nom, utilitzada a la primera meitat del segle XX per estadants que feien de la balma un lloc per a passar caps de setmana i vacances d’estiu. En cases antigues i masies es coneix com a “quarto de reixa” l’habitació situada al costat de la porta d’entrada, generalment amb reixa, que permet mirar qui ve sense necessitat d’obrir la porta.

La primera topografia la va realitzar el GES-CMB l’any 1970 amb la intenció d’incloure-la al tercer volum del “Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona”, que mai no va arribar a veure la llum. La topografia del GES, recuperada, es pot consultar a l’Espeleoíndex. Una segona topografia va ser realitzada per Jordi Guillemot l’any 2001 i publicada al seu blog “Cau del Guille”.

Donat que cal fer una grimpada fina si entrem per la boca sud, durant molt de temps hi va haver una corda de nusos fixada a una alzina per tal de facilitar l’ascens, però ja no hi és. També, sembla ser qui hi ha una via d’escalada que des de la boca nord puja pel la paret fins arribar a dalt de tot.

Descripció:

Es tracta d’una esquerda que travessa de sud a nord l’esperó terminal dels Castellots de Tanca, que en aquest indret té un gruix de 33 m. L’esquerda travessa aquest gruix en bona part de manera subterrània. De fet, es tracta de la foradada més important de Sant Llorenç-serra de l’Obac.

Si entrem per la boca sud, pujarem per una rampa que al poc ens obliga a fer una grimpada de 5 m per una canaleta estreta. Si no hi ha fixada una corda, no està de més que el que puja primer instal·li una corda a l’alzina que hi ha dalt de la grimpada per tal de facilitar la pujada a la resta d’exploradors. Continua la rampa en fort pendent fins arribar al punt més alt, on s’origina una saleta al costat dret de la qual s’obre una “capella” concrecionada. També és en aquest punt on el sostre el tenim més a prop, a poc més de 3 m. S’inicia ara una rampa descendent que finalitzarà a la boca nord, que queda lleugerament penjada però que es pot desgrimpar sense dificultat. El alguns punts, l’alçada del sostre queda a 12 m.

Just sortint a la dreta s’inicia una estreta galeria de pocs metres generada entre la paret i una llastra.

Dades:

Ferran Cardona – Josep Cuenca – Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)