Situació
Sortirem des del poble de Navàs per la carretera BV-4402 direcció a Galera, just quan faltin 900 m per arribar al poble, ens desviarem per una pista asfaltada que segueix la riba esquerra del Llobregat. Les cavitats les trobem al costat dret de la pista a uns 500 m de la desviació.
Terme municipal, Gaià (Bages)
Coordenades UTM (ETRS89), 407709, 4641370, 354 m.
Descripció
La balma de 9 m d’amplada per 3.5 de fondo i una alçada d’1,5 m, està situada en una zona amb una vegetació molt frondosa, al costat d’una cinglera, no gaire alta, però amb una massa rocosa de dimensions força grans.
Diverses de les roques del sostre de la balma s’han trencat i han caigut de manera que han configurat un forat triangular, amb unes galeries interiors que presenten unes mides de 20 m de recorregut en diverses ramificacions i una alçada màxima de 3,80 m.
Segons, Ramon M. Vila Casals a MPC de la DB
Aquesta cavitat natural ha estat utilitzada com a refugi o, tal vegada, com a habitatge probablement ja des d’antic. Se sap que en èpoques més recents, durant els anys de la Guerra Civil de 1936, va servir com a amagatall de diferents emboscats. En nom de Forat Màrtira fa referència a una tradició o llegenda sobre una dona que era coneguda amb aquest nom i que, suposadament, vivia en aquest refugi amb els seus fills. Es deia que si t’acostaves al forat podies sentir com la dona rentava la roba. I és que en èpoques humides prop del Forat hi baixa un torrent que fa un salt d’aigua per la cinglera i que és el causant que se senti la remor. Aquesta tradició oral sembla una versió simplificada de les llegendes més típiques que es coneixen sobre dones d’aigua o encantàries.
Dades
J. Cuenca, FX Samarra
GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)