Coves Ronyoses
Monistrol de Montserrat (Bages)
Coordenades: X = 403753 Y = 4605250 Z = 445
Espeleometria:
Cova gran, 26 m d’amplada i 13 m de fondària màxima
Cova petita, 19 m d’amplada i 8 m de fondària màxima
Sinònim: Coves Runoses
Localització
Les coves Ronyoses (o Runoses) son dues balmes properes situades al vessant esquerre del torrent de Santa Maria o Vall Mal, a mitja alçada entre el riu Llobregat i el monestir de Montserrat. A un centenar de metres cap el sud de les coves passa la línia de l’aeri de Montserrat.
Per anar-hi, si partim de Monistrol agafarem el GR-5 que, pel camí de les Aigües o de les Canals, constitueix un dels itineraris clàssics per a pujar caminant al monestir. La part ampla del camí de les Aigües finalitza a una caseta on hi l’estació elevadora de les aigües. Un centenar de metres abans de la caseta haurem d’abandonar el camí per a agafar un corriol que surt d’un marcat revolt. Just a l’inici del corriol hi ha un cartell del parc que ens informa de la prohibició d’efectuar activitats al torrent de Santa Maria. El corriol, enverdissat, contorneja el tossal de Mullapans i segueix per una franja al peu del cingle que es desprèn de l’esmentat tossal. En un moment donat passarem pel costat d’un gran bloc punxegut i uns 30 m després haurem d’abandonar el corriol i anar muntanya amunt a buscar el peu del cingle, on trobarem les coves Ronyoses. Si continuéssim pel corriol arribaríem al torrent de Santa Maria, a l’indret conegut com a pas del Llop. Temps enrere, el corriol continuava per la franja de l’altre vessant a buscar el forat Xic (un pont de roca), però aquest corriol es considera perdut i ja ni els mapes de l’Editorial Alpina el marquen.
Història
Les coves Ronyoses figuren al Catàleg Espeleològic de Catalunya de Jordi de Valles, volum-5 de l’any 2011, de les que es limita a dir “Cavitat citada sense més dades”. A l’apartat bibliografia esmenta els catàlegs i inventaris espeleològics anteriors on la cavitat surt citada.
Ens trobem, doncs, en el cas típic d’una cavitat que figura sense dades a un catàleg antic i els posteriors catàlegs es limiten a fer constar la seva existència repetint les dades (o no dades) del catàleg inicial, sense que ningú hi hagi fet noves aportacions. Ben cert que el nom pejoratiu de les coves no anima gaire a anar-les a buscar, però la cavitat és més espaiosa del que es podria deduir del seu nom. Tant és així, que en temps passats la cavitat va ser utilitzada per caçadors i carboners, com es dedueix dels sostres fumats d’haver-hi fet foc i de l’existència d’algun petit mur de pedra per a fer la cavitat més habitable.
Així les coses, em vaig dedicar a buscar tota la informació possible sobre les coves, per a després anar a localitzar-les, topografiar-les i fer-ne la fitxa. El resultat el teniu a les línies que segueixen.
Les coves Ronyoses a la cartografia i als catàlegs
El topònim “Coves Ronyoses” figura retolat al “Mapa Topogràfich de la Muntanya de Montserrat”, any 1909, conegut també per mapa de Joan Cabeza, que va ser qui va realitzar la delineació topogràfica. El mapa, a escala 1:20.000 i sense corbes de nivell, no precisa gaire la ubicació de les coves, retolant el nom a l’entorn del torrent de Santa Maria.
El 1949 surt publicat el Mapa de Montserrat de Ramon de Semir, a escala 1:10.000 i amb corbes de nivell encara que no gaire precises. Situa la cavitat, que anomena “Coves Runoses” molt a tocar del torrent de Santa Maria i a l’altra banda del cable de l’aeri de Montserrat, fet erroni. Molt possiblement el va retolar de manera aproximada a partir del mapa anterior.
F. Termes, del GES-CMB, publica el “Catálogo Espeleológico del Macizo de Montserrat” a Speleon 3(4) de l’any 1952. Tenint com a referència bibliogràfica el mapa de Ramon de Semir, que havia aparegut tres anys enrere, es limita a incloure la cavitat al catàleg sense aportar cap altre dada. El nom que posa es “Cova Runosa”, així, en singular.
En 1974 es publica a Speleon-21 el “Catàleg Espeleològic de Montserrat”, realitzat per J. Mor i R. Gargallo en el marc de l’anomenada “Operació Montserrat-71”. Aquest catàleg, sensiblement més complert que l’anterior, inclou les “Coves Runoses”, de les que es limita a dir que es troben prop del torrent de Santa Maria i les qualifica de “surgència fossil”, fet que no és cert, per la qual cosa entenem que els autors tampoc les varen visitar.
En 1975, Ramon Ribera, monjo de Montserrat, publica el llibre “Camins i canals de Montserrat”, interessant guia d’itineraris de la muntanya que inclou un mapa 1:7.500 amb corbes de nivell acurades i amb equidistància de 5 m, tot un avanç per a l´època. El mapa situa les “Coves Ronyoses” a un indret lleugerament més a tocar del torrent de Santa Maria del que està en realitat. Tot i així, és el primer mapa que marca amb relativa precisió la ubicació de la cavitat.
A partir d’aquí, les diferents edicions del mapa “Montserrat” de l’Editorial Alpina situa les “Coves Ronyoses” al mateix punt que ho havia fet Ramon Ribera al seu mapa, es a dir, lleugerament més a tocar del torrent de Santa Maria del que està en realitat.
I, encara, el mapa de I’ICC retola el mateix topònim al mateix punt dels dos mapes anteriors. Ens trobem, doncs, en el cas que també havíem detectat en tractar la cova del Penitent: la situació de les cavitats del mapa de Ramon Ribera es reproduïda pels mapes de l’Editorial Alpina i de l’ICC, de manera que si la situació no es del tot precisa al primer mapa l’error es perpetua als altres mapes.
Descripció
Les coves Ronyoses son dues balmes veïnes, separades per uns 15 m. Malgrat tractar-se de balmes, històricament han estat catalogades com a “coves”. Per a poder distingir una de l’altra a efectes de descripció, les he anomenat “cova gran” i “cova petita”. Ambdues coves es troben a peu de cingle i les seves respectives boques estan mig tapades per la vegetació. Vegem-les per separat.
Cova gran
La més espaiosa i habitable. El terra és pla en gran part. Te una amplada de 26 m per una fondària màxima de 13 m. Alçada suficient per a poder estar de peu en bona part de la cavitat. Fa de bon estar, observem el sostre fumat d’haver-hi fet foc en èpoques passades quan els caçadors i els carboners la utilitzaven per a aixoplugar-se. També hi ha un petit mur de pedra. De la cova tenim unes vistes espectaculars cap a l’altre vessant del torrent de Santa Maria. La cabina de l’aeri de Montserrat la veiem passar a la nostra alçada un centenar de metres més al sud.
Cova petita
Cavitat de configuració irregular, tant en el sostre com en el terra, sovint rocallós i amb desnivells. Fa de mal estar, tot i així el sostre fumat ens indica que també va ser utilitzada com aixopluc per caçadors i carboners. Te una amplada de 19 m i una fondària màxima de 8 m.
Dades:
Ferran Cardona
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)