COVA DE L’OS. COVA DE L’OSSET. Monistrol de Montserrat (Bages)

Cova de l’Os

Cova de l’Os. Cova de l’Osset

Monistrol de Montserrat (Bages)

Coordenades:  

Cova de l’Os        X = 403675   Y = 4606120    Z = 260

Cova de l’Osset   X= 403687    Y = 4606200    Z = 270

Recorregut:

Cova de l’Os,  33 m

Cova de l’Osset,  13 m

Localització

Un quilòmetre al sud del nucli urbà de Monistrol de Montserrat, no gaire lluny de la urbanització Cap de Bou. Ambdues coves es troben al cingle més inferior de la muntanya de Montserrat. Per anar-hi, ens arribarem a la gasolinera Repsol de Monistrol, situada cosa de mig quilòmetre al sud del poble. Del seu costat neix un carrer costerut que al poc es transforma en una pista cimentada que supera un fort desnivell tot fent unes marrades, fins arribar al carrer del Pi de la urbanització. Ben aviat aquest es bifurca. Entre els dos carrers de la bifurcació surt una pista precàriament cimentada que finalitza a un descampat, lloc on s’inicia el camí, al principi costerut i després més planer, que va resseguint el cingle. Aquest camí ens condueix directament a la cova de l’Os.  La cova de l’Osset es troba un centenar de metres abans d’arribar a la cova de l’Os, caldrà abandonar el camí per a pujar a buscar la base del cingle, direcció a una llastra ben visible.

Història

La cova de l’Os es ben coneguda pels escaladors, ja que en ella i en les parets del cingle on es troba  hi ha diferents vies d’escalada. També es visitada regularment pels estadants de la urbanització Cap de Bou, ja que és un paratge força pintoresc i encisador.

Paradoxalment, però, no es gaire coneguda pels excursionistes. De fet, ni el mapa de l’Editorial Alpina ni qualsevol altre mapa fan referència a aquesta cavitat malgrat ser un indret força espectacular i curiós.

Des del punt de vista espeleològic, la cova de l’Os ha passat totalment desapercebuda. Sorprenentment desapercebuda, no figurant en cap catàleg ni mapa. Ben cert que es podria al·legar que no és tracta d’una cova “sensu stricto”, ja que la cavitat està estructurada entre grans blocs, però d’altres cavitats entre blocs i de minsos recorreguts han estat catalogades en Montserrat.

Va haver un temps en què els escaladors varen instal·lar un gronxador penjat del sostre de la sala de la cova, fent les delícies de la mainada que arribava a la cova amb els seus pares. També, la paret del fons de la cavitat està plena de grafittis, alguns semblen tenir un caire esotèric. I es que l’indret no deixa de tenir un cert aire màgic.

Es diu que el nom de la cova deriva de que, a l’entorn dels equinocis, els raigs de llum que entren per una de les boques centrals projecten sobre la paret del fons una figura que recorda a un os (animal).

Pel que fa a la cova de l’Osset, la varem trobar en resseguir la base del cingle. S’hi arriba per un costerut corriol dels que utilitzen els escaladors per anar al peu de les vies d’escalada.

Descripció

Cova de l’Os

Ens trobem a un indret espectacular i pintoresc que ha estat generat per unes grans llastres de roca que s’han després del cingle. Aquí, la direcció general del cingle coincideix amb la direcció del sistema de diàclasis dominant, la qual cosa facilita que es desprenguin grans lloses verticals de la paret. Per la seva mida, destaca una gran llastra vertical que te 21 m de llargada, 14 m d’alçada  i 6 m de gruix.  Aquesta llastra recolza sobre la paret del cingle y sobre d’altres blocs, no tan grans però també de bona mida. El conjunt crea una cavitat amb diferents obertures a l’exterior.

Només una boca és de fàcil accés. A través d’ella accedim a la sala principal, rectangular, que fa 13 m per 6 m i una alçada de 5 m, amb el terra relativament pla. Pel cantó de llevant hi ha una boca partida en dos per un gran bloc.  La paret del cantó de ponent coincideix amb la paret del cingle, totalment recta, hi podem veure com s’enlaira l’estreta esquerda que separa la paret del cingle amb la paret de la llastra gran. Aquesta esquerda és a cel obert, tret de l’extrem sud, on queda tancada, també hi ha alguns blocs falcats.  A banda i banda de la sala neixen dues galeries, continuació  de l’esquerda esmentada. La galeria sud te 8 m de recorregut i surt a l’indret on, quan plou, es despenja un salt d’aigua de 20 m d’alçada, ja que per aquí passa el torrent del Soldat. La galeria nord te 6 m de recorregut amb un traçat força ascendent que ens situa damunt d’un dels blocs sobre el qual descansa la llastra gran.

Cova de l’Osset

Estructurada entre la paret del cingle i una llastra vertical que recolza sobre la paret. Te un recorregut de 13 m amb una secció alta, fins a 8 m, i no gaire ample, que es va estrenyent amb l’alçada. La llastra té una obertura cap el centre, cosa que origina una boca central. La cavitat s’accedeix per la boca sud, ja que la nord és molt estreta.

Dades

Ferran Cardona –Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)