MINA D’OTGERS. (Sant Mateu de Bages. Bages)

MINA D’OTGERS

Sinònim (=Mina d’Utgèrs)

Situació

Sortirem des del poble de Castelltallat, passarem al costat de l’encreuament de la Creu Grossa, aquí ens desviarem per agafar una carretera que ens portarà a Cal Prat de la Barrena, continuarem fins que la carretera creua un torrent sec, de seguida trobem una pista de terra que seguirem fins que trobem un encreuament de pistes, just aquí, trobarem les antigues mines de lignit.

Icnites pla de la Barrina

Coordenades UTM (ETRS89), 384198, 4629662, 660 m.

Terme municipal, Sant Mateu de Bages (Bages)

Descripció

La mina està excavada al peu d’una petita cinglera, la boca de 5 m d’amplada per 1,50 m d’alt té forma de balma, però al seu fons trobem una galeria de sostre baix que ens endinsa per l’antiga explotació minera, les galeries presenten un recorregut de 158 m en diverses ramificacions, l’amplada és de 3,80 m i l’alçada és d’1,40 m. Al final de la galeria principal, trobem travesses de reforç, però és a partir d’aquí que no van continuar amb l’exploració, ja que els despreniments l’extret-en i fan molt perillosa la continuïtat de l’exploració.

Es fa difícil pensar en les condicions de treball de l’època amb una alçada tan minsa, la mina data  dels anys 1940 a 1950. La política d’aïllament econòmic i d’autarquia van propiciar que s’explotessin diverses mines de carbó de baixa qualitat, com és el cas de les diverses mines de lignit que es van obrir a Castelltallat terme de Sant Mateu de Bages.

Dades

J. Cuenca, FX Xamarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)