LES CAVITATS DEL SERRAT GRAN (V). Bagà. Berguedà.

Avui encapçalem aquest article amb el conegut lema llatí que ens ve a dir que «atrevir-se és actuar». Tot el contrari a la passivitat i/o conformisme.

La idea és que per aconseguir algun objectiu a les exploracions, no hi ha prou amb tenir una intenció o un desig, sinó que cal passar a l’acció, tenir iniciativa i arriscar-se. Però tampoc ens testavirem, arriscar-se «amb prudència», que aquest és un concepte difícil de pair.

Aquesta és una de les pautes de la filosofia dels que practiquem aquesta forma de vida que és l’espeleologia clàssica.

A l’època del món digital, l’asfalt, la contaminació, el canvi climàtic, les guerres, la centralització, les persones sense rostre, els eixams humans i la perduda de valors, sempre ens queda l’últim recurs de la muntanya i l’exploració subterrània.

A la muntanya ens trobem amb la natura, la pau, i el silenci, i també l’esforç de la descoberta, barreges de sentiments que ens fan més forts i ens empenyen a tornar una vegada i un altra com si fos una addicció malaltissa.

Els companys i companyes del Centre (1) ens recorden el que és l’amistat i el suport mutu a les esgotadores jornades de prospecció i d’exploració.

A aquest capítol cinquè presentem dues cavitats més, la SG-6 i la SG-7, veurem que la SG-7 o CP-1 (com la van anomenar els seus primers exploradors) és la més interessant, i que té una història d’exploracions anteriors.

Així doncs, continuem des de l’anterior capítol:

Situació

T.m.: Bagà (Berguedà).

Lloc: Serrat Gran. Rasos de Comabella.

Coordenades: UTM 31N ETRS89 410334/4684511.

Altitud: 2352 msnm.

Espeleometria: Recorregut: 6,50 m. Desnivell: -3 m.

Situats al SG-5, pujarem al petit turó on es trobem unes importants fractures, a la primera trobem aquesta cavitat, ubicada a una diàclasi a la pared.

Oberta per desobstrucció pels intrèpids Carles Miranda, Josep Pastor i Jordi Navarro, es tracta d’una fissura de 0,30 metres d’amplada i d’uns 2 metres d’alçada, que va baixant fins a assolir la fondària de -3 metres.

Sinònims: CP-1, Avenc Coll de Pal.

Situació

Tm: Bagà (Berguedà)

Lloc: Serrat Gran.

Coordenades: UTM 31N ETRS89 410286/4684732.

Altitud: 2385 msnm.

Espeleometria: Des: -26 m.

Rec: 88 m.

Pujant des dels Rasos de Comabella, seguint el camí cap el refugi Niu d’Àliga, per sobre del SG-4, a l’esquerra del camí trobarem les boques d’aquesta cavitat.

Cavitat amb quatre boques, de les que únicament tres s’han pogut comunicar. La boca núm. 3 és on està situada la instal·lació per davallar el pou, ja que cau a la vertical mateixa, però la seva estretor ens aconsella entrar per la boca 1.

La boca núm. 4, situada a la mateixa fractura que la resta té 1×0,45 metros, amb l’inconvenient de què un bloc ens barra el pas. Aquesta boca, malgrat l’ evident continuació de la cavitat, resta pendent de desobstruir.

Entrarem per la més accessible, la número 1, una rampa ens porta, als 1,80 metres, a la base de la boca núm. 2. La boca número 2, de 1×0,70 metres, té un ressalt de -1,60 metres i comunica amb la petita galeria de 0,70 metres de diàmetre que ve de la boca 1. Des d’aquí, una gatera de 0,50×0,45 metres i un ressalt de -1,60 metres ens porta a una saleta on es fan palès els fort ensulsia-ments de blocs. Direcció sud, trobem una petita galeria que fineix als 5 metres. Enfront trobem una gran llosa despresa del sostre, i a la dreta a 2,30 metres trobem la comunicació amb el pou de la boca número 3. Aquest pou als seus inicis se’ns presenta com una fissura de 0,65 metres d’amplada i 5 metres de llarg. Es tracta d’un P-15,40 metres. La diàclasi és fa més gran, albirant una possible continuació al final de la lleixa de blocs que albirem al final d’aquesta.

A la base del pou ens trobem amb un cúmul de gel, l’ambient es força fred.

Si en dirigim cap a l’Est, als 6 metres ens trobem un petit pou pel qual baixarem sense dificultat 2,15 metres. Això ens situa en una saleta on hi ha a un costat un estret pou que fineix als 2,35 metres, estem situats sota la sala del pou d’entrada. La cavitat acaba 6 metres més enllà a la cota de -23 metres.

Si des de la base del pou d’entrada ens dirigim cap a l’Oest, avançarem uns 10 metres trobant-nos una pujadeta i una baixada entre blocs que ens porta a un r-2,70 metres.

Si anem cap a l’Est, una petita galeria fineix als 2,60 metres. A la nostra dreta, hi ha una estreta galeria de 3,80 metres. I al davant, als 2,20 metres trobem un pouet de -2,8 metros que ens dóna la cota màxima de l’avenc: -26 metres.

Cavitat catalogada anteriorment al Serrat Gran, coneguda de temps immemorials, la primera exploració i topografia la va dur a terme la SIEP de Barcelona (2).

A la boca ens trobem una gran pintada: “SIE AVENC COLL DE PAL”.

(1) Hom en general, els socis del GEB anomenem Centre al seu club, rememorant que l’entitat va néixer al Centre Excursionista de Badalona.

(2)(1992) Recull de cavitats inèdites (5). Fulls, 36. Federació Catalana d’Espeleologia.

(3) (2009) de VALLES, Jordi. Catàleg Espeleològic de Catalunya, volum 3, pàg. 44. FCE i ECG. Badalona.