Avenc de Can Rial
(o de Cal Rial)
Municipi: Navès (Solsonès)
Coordenades: X = 386090 Y = 4661286 Z = 1366
Recorregut: 26 m
Fondària: 16 m
Localització:
A l’extrem SW de la serra de Busa, concretament a uns 300 m al NW del cim del serrat de la Guàrdia, on hi ha una torre de guaita.
Si partim del poble de Navès, seguirem la carretera direcció Solsona cosa de 3 km, punt on surt per la dreta una pista asfaltada (indicada com a “camí de Busa”). Després d’uns quants quilòmetres arribarem al coll d’Arques i encara continuarem la pista prop d’un quilòmetre més per a deixar el cotxe a un revolt a l’esquerra des d’on ja veurem el cim del serrat de la Guàrdia. Pocs metres més endavant surt per l’esquerra un camí, antiga pista abandonada, que seguirem poc més de 5 minuts per a deixar-la en agafar un corriol poc marcat que surt del cantó dret. El corriol va a buscar el grau de la Guàrdia (o de l’Areny, segons mapes) que supera el cingle situat al vessant occidental del serrat de la Guàrdia. En una de les marrades del grau trobarem la boca de la cavitat al costat mateix del camí. Hi ha un precari filat per tal d’evitar que la gent hi pugui caure.
Història:
Explorada l’any 1968 pels germans Martí i Dolors Romero, de l’ERE-CEC. Varen publicar la fitxa al número 6 d’Espeleòleg.(1968). Batejaren la cavitat amb el nom de “Can Rial” en referència al nom d’una masia important situada al pla de Busa.
L’any 2009 en Salvador Codina publica la topo a la revista Corriol. Anomena la cavitat “Cal Rial” en comptes de “Can Rial”
Això crea certa confusió pel que fa al nom. Així, als catàlegs espeleològics de Catalunya, tant el de Borràs-Miñarro-Talavera (1980) com el de Jordi de Valles (2008), es manté el nom original de “Can Rial”. A l’Espeleoíndex”, però, s’utilitza “Cal Rial” malgrat que a la topografia que adjunten, la de 1968, figura retolat “Can Rial”.
Nosaltres hem utilitzat com a nom principal “Can Rial” tot seguint la recomanació normativa d’utilitzar “Can” quan el nom propi comença per consonant, com és aquest cas.
A la nostra exploració varem refer la topografia, varem fer un reportatge fotogràfic i varem corregir les coordenades GPS en no ser correctes les que fins ara constaven.
Descripció:
La boca, oberta en conglomerat, te unes dimensions de 1,7 x 0,7 m i dóna pas a un pou de 7 m que aterra damunt d’un petit con de derrubis. Anant cap al sud, ben aviat arribem a una saleta de gairebé 3 x 3 m on podem observar la roca de conglomerat força descomposta.
Cap el nord continua la cavitat en fort pendent, seguint una diàclasi que es va estrenyent progressivament. En ella es forma una nova vertical per una esquerda estreta i amb blocs falcats que ens situa a la màxima fondària, -16 m.
Just per sota de la boca hi ha una esquerda oberta d’uns 5 m de llargada per 2 m de fondària (“l’esquerda inferior”) que porta una direcció paral·lela a la de la cavitat.
Dades:
Ferran Cardona –Josep Cuenca
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)