Balma de la Feu
Santa Pau (Garrotxa)
Coordenades: X = 464754 Y = 4668504 Z = 596
Espeleometria:
Amplada, 44 m
Fondària màx., 14 m
Localització
A dos quilòmetres al nord de Santa Pau. En el torrent de Sallent (o raig de Sallent, com li diuen localment). Per anar-hi, sortirem de Santa Pau per la pista veïnal asfaltada direcció nord. Passarem per la masia de la Boixeda, ja sense asfalt, i una mica més endavant arribarem a l’entrada de la finca privada de Lledó. Just aquí neix el camí que porta al coll de Boixedes (o de la Boixeda, segons mapes). Quan portem per ell uns 250 m, just en passar per un prat elevat, caldrà buscar per la dreta l’inici d’un corriol que va a creuar el torrent de Sallent, el qual remuntarem per un corriol estret que transcorre per la llera hidrogràfica esquerra. Després de caminar uns 350 m per ell, arribarem a la cavitat, al bell mig del torrent, ja que aquest despenja les seves aigües – quan en porta – en petita cascada a la boca mateix.
Història
Coneguda per alguna gent del país i per algun que altre excursionista local. Espeleològicament inèdita, no figura a cap catàleg espeleològic. Quan la varem detectar, decidirem anar-hi per tal de fer la fitxa que ara podeu gaudir.
Descripció
Balma situada a un racó ombrívol del bosc, a la llera del torrent, el qual es despenja per ella en petita cascada quan porta aigua. Te una amplada de 44 m, però la part més important la trobem a la meitat oriental, on s’assoleix la màxima fondària, 14 m. El sostre no és gaire alt, podríem dir que l’alçada promig és de l’ordre de metre i mig, per la qual cosa cal avançar una mica ajupits en bona part de la cavitat. El terra és relativament pla, encara que pedregós, Destaquen algunes concrecions, incloent-hi petits gours.
Fi de la “Operació Muntanyes Olot-Banyoles – 2024”
De la mateixa manera que l’any passat varem efectuar la “Operació Montserrat – 2023”, enguany hem portat a terme una campanya destinada a augmentar el coneixement espeleològic de les muntanyes situades entre Olot i Banyoles. Com aquell que no vol, varem anar buscant i trobant cavitats espeleològicament inèdites en aquesta zona, fins al punt que, finalment, l’hem donat entitat d’operació de recerca espeleològica amb el nom de “Operació Muntanyes Olot-Banyoles – 2024”.
Amb la publicació de la fitxa de la balma de la Feu, donem per assolits tots els objectius que ens havíem plantejat inicialment. De tota manera no donem per definitivament tancada la “Operació”, ja que en el decurs de les nostres investigacions han sorgit algunes incògnites que caldrà investigar i resoldre.
A l’igual que succeí a l’operació de 2023 a Montserrat, creiem que la present “Operació” ha estat força profitosa i ha augmentat notablement el coneixement espeleològic de la zona estudiada. Queden enrere moltes hores dedicades a buscar informació d’aquí i d’allà, a analitzar mapes, a estudiar itineraris, a fer reconeixement del terreny, etc.
Les cavitats objecte de la “Operació” han estat:
– Cova d’en Vila (La Vall d’en Bas)
– Cova Gran d’en Vila (La Vall d’en Bas)
– Cova de Can Port (Porqueres)
– Cova de Ventatjol (Sant Miquel de Campmajor)
– Cova dels Encantats de Dalt (Sant Joan les Fonts)
– Balma dels Monjos (Santa Pau)
– Balma de la Feu (Santa Pau)
Amb l’excepció de la cova de Ventatjol, catalogada amb dades molt parcials, la resta de cavitats eren espeleològicament inèdites, no figurant a cap catàleg espeleològic. Destaca, per la seva importància, la cova de Can Port, que ha resultat ser la tercera cavitat més important de la comarca del Pla de l’Estany.
Han participat a la “Operació”, Ferran Cardona, Josep Cuenca, Xavier Samarra, Emília Doña, Ana Ruiz i Carme Bañolas.
Dades
Ferran Cardona – Josep Cuenca – F. Xavier Samarra
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)