Balma de Sant Pau. El Bruc (Anoia)
Coordenades: X = 397752 Y = 4606868 Z = 752
Recorregut: 6,5 m
Localització
A 150 m en línia recta cap el SSW de Sant Pau Vell i a uns 75 m de desnivell per sota d’ell. Al vessant esquerre d’un torrent secundari que té la seva capçalera just en Sant Pau Vell.
Des del mirador de Sant Pau Vell podem veure el “bloc inestable” i el petit aflorament de conglomerat en la base del qual s’obre la cavitat. Malgrat la seva proximitat, resulta complicat accedir a la cavitat partint de Sant Pau Vell ja que hi ha estimballs. Nosaltres vàrem seguir el següent itinerari per tal d’arribar-hi:
De Can Maçana prendrem el camí direcció al massís de Montserrat. A la primera bifurcació deixarem a l’esquerra el camí que mena a la Foradada i seguirem per la dreta pel camí del Bruc. Quan portem per ell encara no 10 minuts, i just a un lloc on el camí davalla en fort pendent, l’abandonarem per l’esquerra. Algun corriol desdibuixat en acosta a un bloc solitari, d’uns tres metres d’alçada, que sembla estar en un equilibri precari (el “bloc inestable”). Des d’ell podríem intuir el lloc on es troba el nostre objectiu, a l’altra banda del torrent i a una cota lleugerament inferior a la del “bloc inestable”, si be la vegetació ens el tapa. A partir d’aquí no hi ha cap camí i depèn del sentit d’orientació de cadascú arriba-hi. Haurem de sortejar algun estimball com també una vegetació ufanosa, especialment al tram final, on ens haurem de barallar amb els arítjols.
Història
L’any passat efectuarem la que vàrem anomenar “Operació Montserrat-2023”, fruit de la qual avançarem sensiblement en el coneixement espeleològic de la muntanya de Montserrat. L’Operació la vàrem donar per finalitzada, però deixarem pendent efectuar prospeccions per indrets de la muntanya apartats dels camins habituals. Fruit d’una d’aquestes prospeccions, ja en 2024, el dia 14 de juny Ferran Cardona localitza la cavitat objecte d’aquest article.
La balma de Sant Pau, malgrat les seves petites dimensions, té el terra molt pla i es presta a ser un bon aixopluc. Al sostre podem observar vestigis d’haver estat fumat, la qual cosa ens indica que va ser utilitzada per l’home, probablement en temps llunyans ja que els vestigis es troben bastant esborrats per l’erosió i el pas del temps.
Descripció
Petita balma de poc més de 5 m d’amplada situada al peu d’un aflorament rocallós. Continua per una galeria molt baixa de sostre en la que ens cal arrossegar-nos fins assolir un recorregut total de 6,5 m. La part de la balma té el terra molt pla, per la qual cosa pot ser un bon aixopluc d’emergència. I sembla que va tenir aquesta utilització en temps llunyans, ja que hi ha vestigis de fumat del sostre per haver-hi fet foc.
Dades:
Ferran Cardona
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)