Balma dels Llims
Cova de la Vella dels Llims
Rupit (Osona)
Coordenades:
X = 0455643
Y = 4652602
Z =n 825
Situació
Al marge dret de la riera de Rupit, just quan aquesta creua el nucli urbà del poble. A un centenar de metres aigües avall del pont penjant de Rupit.
A l’inici del pont penjant hi ha unes escales que ens permeten accedir a la llera de la riera. Només en caldrà seguir el corriol que transcorre per la riba dreta i ben aviat veurem la balma, força espectacular. La cova es troba a l’extrem meridional de la balma, dintre d’ella, per damunt del caos de blocs que hi ha.
Història
La balma ha estat aprofitada per la gent del poble des de temps immemorials. De fet, hi podem veure unes piques excavades directament a la roca que varen ser utilitzades en èpoques passades per al rentat del cànem i possiblement per al rentat de la llana per part dels paraires. Hi ha també una pica rodona alimentada per un petit cabal d’aigua que neix de la roca al seu costat. Segons dades facilitades personalment per l’historiador Francesc Roma, aquesta pica rodona era utilitzada per les dones del poble per a fer la bugada, ja que l’aigua que brolla és més calenta que la que baixa per la riera. La pica es troba actualment molt curullada de sedimentes. En temps més recents, la balma ha estat utilitzada a manera d’àrea d’esbarjo, trobant-hi una tauleta i unes barbacoes.
Pel que fa a la cova de la Vella dels Llims, va ser topografiada l’any 1981 i publicada al Catàleg Espeleològic de Catalunya de Borràs, Miñarro i Talavera (Vol.-6, any 1982) i posteriorment reproduïda al Catàleg de Jordi de Valles (Vol.-4, any 2010). La topografia assignà un recorregut de 10 m i una fondària de -4 m, considerant la cavitat independent de la balma en la qual es troba. Els metres finals de la cova, molt estrets, ja no son practicables en l’actualitat.
Descripció
Gran balma de 80 m d’amplada, si bé la part espectacular es limita a la meitat meridional. La fondària màxima assoleix els 12 m i l’alçada arriba als 11 m. Curiosament, just damunt d’ella es troba el barri de Rupit per on passa la carretera que mena a Sant Joan de Fàbregues.
Per la seva situació al costat mateix de la riera de Rupit, la balma es pot veure afectada per les riuades en temps de pluges excepcionals. Al seu extrem meridional observem una gran acumulació de blocs, alguns de bona mida, lloc on també s’obre l’entrada a la cova de la Vella dels Llims. La resta de la balma és molt acollidora, amb un terra relativament pla.
La cova és baixa de sostre i està plena de deixalles, suposem que arrossegades en les rierades. De la saleta inicial neix una galeria estreta i el tram terminal que es mostrava a la topografia de 1981 probablement ja estigui curullat.
Dades: Ferran Cardona –Josep Cuenca – Xavier Samarra
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)