Balma dels Monjos
Santa Pau (Garrotxa)
Coordenades: X = 464557 Y = 4669048 Z = 706
Espeleometria:
Amplada, 26 m
Fondària max., 11 m
Sinònim i origen del nom
Coneguda també amb el nom de balma de la Font dels Monjos. De fet, tenim dubtes sobre quin hauria de ser el nom principal.
La referència als “monjos” es deu a la seva proximitat a l’antic monestir de Sant Julià del Mont i a les capelles de Sant Abdó i Sant Senén. El camí que uneix aquestes edificacions religioses és conegut amb el nom de “camí dels Monjos”, que passa pel coll de Boixedes.
Localització
A cosa de 3 km al nord del poble de Santa Pau i a un 600 a ponent de l’església i antic monestir de Sant Julià del Mont. La balma es troba a uns 200 m en línea recta de la cova dels Encantats, de la qual ja hem publicat un article anteriorment. Malgrat la proximitat d’ambdues cavitats, es troben a diferents termes municipals, ja que la cova dels Encantats es troba a Sant Joan les Fonts.
Per anar-hi, sortirem de Santa Pau i anirem fins al coll de Boixedes, primer per pistes veïnals i després per un camí costerut que finalitza al coll mateix, per on transcorre una pista. La seguirem cap a la dreta cosa de 80 m per a deixar-la quan trobem un camí que surt per l’esquerra. Aquí cal prendre un corriol no gaire fressat que flanqueja la muntanya mantenint més o menys la cota. A poc més de 5 minuts de seguir-lo, el corriol arriba a un torrent, just creuat el remuntarem per la riba dreta hidrogràfica, sense camí definit i amb for pendent, fins a que localitzem la balma després de remuntar un desnivell de l’ordre dels 25 m.
Història
Coneguda per gent del país i per alguns excursionistes locals. Espeleològicament inèdita, no figura a cap catàleg espeleològic.
A l’última edició del mapa de l’Editorial Alpina “Garrotxa” (2024-2025) figura retolat el topònim “Bauma de la Font dels Monjos”, però en les edicions més antigues de les que disposem el topònim no figura retolat.
Així les coses, una vegada detectada decidirem anar a localitzar-la per a fer la fitxa que ara podeu gaudir. Malgrat la seva proximitat a la cova dels Encantats, les fitxes d’ambdues cavitats les efectuarem en sortides diferents. La nostra visita s’efectuà en el marc d’una campanya de reconeixement espeleològic de les muntanyes existents entre Olot i Banyoles, els resultats de la qual s’han traduït en la recent publicació de diferents articles sobre cavitats, la majoria de les quals espeleològicament inèdites. I encara tenim alguna que altra en cartera, estigueu atents a properes entregues.
Descripció
La balma s’obre a un racó ombrívol dins del bosc a tocar del torrent. Te una amplada de 26 m per una fondària màxima de 11 m. El sostre és més aviat baix, en bona part de la balma cal avançar ajupit, especialment a la meitat sud. El terra és argilós i amb molt de molsa, cosa que aporta molta verdor a l’indret.
Hi ha algun racó amb concrecions velles, com també alguns gours que a la nostra visita, en ple agost, hem trobat secs però que probablement tinguin aigua en períodes de pluges.
Cova de les Donzelles?
Al “Catàleg Espeleològic de Catalunya”, tant al de J. Borràs, J.M. Miñarro i F. Talavera (any 1980) com al de J. de Valles (any 2009) figura catalogada “sense dades” la cova de les Donzelles, que situen al municipi de Santa Pau.
A la nostra visita a la balma varem trobar un rètol escrit manualment sobre una pedra que posava “Font dels Monjos o de la Donzella” juntament amb un interrogant. Aquest fet ens va fer pensar que – potser – havíem trobat la cova de les Donzelles, que no seria una altra que la balma dels Monjos amb un altre nom. Intentant recopilar informació per tal de poder relacionar ambdues cavitats, varem donar amb el llibre “Santa Pau”, que forma part de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, núm-81 any 1998, i del que és autor Salvador Reixach. En el llibre s’esmenta la cova de les Donzelles, de la que no dóna més dades que la seva situació a la serra de Finestres, es a dir, a l’extrem oposat del terme municipal. Per aquest motiu cal descartar qualsevol relació entre aquesta cova i la balma dels Monjos. Son dues cavitats diferents i allunyades una de l’altra. El fet que la cova de les Donzelles surti esmentada al llibre ens fa pensar que ha de ser de certa importància. Potser es tracta d’una cova que es manté espeleològicament inèdita, o potser també que sigui una cavitat coneguda però amb un altre nom, com podria ser – posem per cas – la cova de les Angúnies, la més important de la serra de Finestres encara que fora del terme municipal de Santa Pau. Potser investigacions futures aconsegueixin aclarir aquesta incògnita.
Dades:
Ferran Cardona – Josep Cuenca – C. Bañolas
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)