Campanya Espeleològica Escuain 2020. Desobstrucció del tap de sediments de la cova del Guió (19-21/09/2020)
Auxiliats pels vehicles del Parc Nacional, que ens van fer el porteig de material i els set espeleòlegs des de Planacanal fins el refugi de San Vicienda, vam començar la marxa baixant pel pas de Foradiello, una drecera vertical fins al fons del canó d’Añisclo. En aquesta ocasió vam coincidir amb tres espeleòlegs francesos de l‘Espeleo Club de Comminges i Luis Marquina, jefe de relacions publiques del Parc Nacional, que ens va acompanyar en tot moment col·laborant amb el nostre objectiu.
Un cop arribats al fons del canó un fort xàfec ens va obligar a pernoctar al refugi de la Fuenblanca.
Diumenge, vam reprendre la marxa fins al campament dels francesos situat a una balma de la Valle Alta, al circ superior del canó d’Añisclo.
Ens instal·lem el bivac a la balma i tot seguit emprenem novament la marxa, els francesos, Jordi Ferreres (GREC) i Angel Villaret (GEB) van a la cova Escarchada per connectar-la amb l’avenc de la Peña de les Olas del massís del Mont Perdut, i per una altra, la resta (Brauli Torres, Francesc Alfambra, Sonia Perucha (GEB), Albert (GREC) i Luis Marquina (Parc Nacional) ens dirigim a la cova del Guió, just a l’altra banda del canó, penjada a 30 metres d’alçada a la paret del Zucón el primer cim del massís d’Escuaín adjacent al canó.
Un cop tots cinc d’alt la cova comencem a excavar una trinxera i a instal·lar una tirolina per desfer el tap de sediments que bloqueja un pas estret, ara colgat, del que havia estat un sifó.
La considerable mida dels cops de gúbia i d’altres fenòmens erosius de les voltes i les parets d’aquesta cova donen idea de la gran pressió i turbulència d’aigua a la que havia estat sotmesa al canalitzar un riu subterrani procedent del massís del Mont Perdut (molt probablement de la cova Electro Meteora, que com aquesta del Guió va ser descoberta i explorada pels espeleòlegs francesos).
Darrera sis hores i mitja i més d’una tona de terra retirada, finalment vam poder accedir a la galeria següent de notables dimensions i forta rampa fins a un nou sifó també taponat de sediments, però més fins, i amb voltes i parets també fortament treballades per l’erosió de l’aigua a pressió.
Després d’una més que merescuda celebració d’alegria i eufòria per haver assolit l’objectiu, a dos quarts de deu, comencem el retorn cap al campament. Deixem les eines per seguir excavant el segon sifó. Retornem a la boca de la cova penjada amb negra nit (l’entrada amb boires), rapelem fins la base i resseguim les fites fins al campament. Arribem a les 23 hores, però els francesos i els nostres companys encara no han tornat. Passada la mitja nit arriben eufòrics informant que han fet la connexió al sistema de la Peña de las Olas! Amb – 500 metres de desnivell, han establert la integral de més alçada d’Europa!
Dilluns al mati, foto de grup d’acomiadament i retorn al refugi de Sant Vicienda, on ens esperen els cotxes del Parc, baixant prèviament tota la Valle Alta del canó, tota la pujada del pas de Foradiello, entre boires i pluges intermitents!
Un gran èxit espeleològic que pot donar-nos encara més alegries amb la més que probable connexió de la cova del Guió amb el forat d’O Grallar (C-13) del sistema Badalona, al que el traçat de la cova apunta de manera inequívoca, i a una distancia aproximada de dos km! I a una alçada superior als 2. 400 m.s.n.m., cosa que augmentaria el desnivell de la integral del Sistema Badalona (ara -1.151metres de desnivell) en prop de 300 metres més, vorejant els -1.400 metres! Esperem i desitgem que així sigui! Aquest es el nostre somni!
Aquesta setmana un equip de companys del GREC continuen les tasques espeleològiques pendents d’aquesta campanya. Els desitgem molta sort!