Situació
Terme municipal, Sant Andreu de Llavaneres (Maresme
Coordenades UTM (ETRS89)
Catau de Gorjablanc, 456493, 4604836, 389 m.
Sortirem del poble de Sant Andreu de Llavaneres per una pista asfaltada que porta al cementiri, des d’aquí surt una pista de terra que ens conduirà al Coll Pallarès, aquí trobem un encreuament de pistes, nosaltres agafarem la de la nostra dreta que porta al Roc de l’Avi, nosaltres ens quedarem abans, en una corba molt tancada, a la nostra dreta veurem el grans monòlits de granet que ens indiquen que ens trobem al paratge del Gorjablanc.
Arqueologia
Traslladem des de INVARQUE.CULTURA.GENCAT.CAT
Es tracta d’un conjunt rocós format per una enorme roca de coberta que s’aposenta molt més per la banda de ponent que no pas per la de llevant, on només ho fa en un sol punt i li dóna aspecte de pont. L’orientació segueix exactament l’eix nord-sud. La gran roca que cobreix, d’uns 16,59 m², presenta una curiosa formació de petites cúpules o cassoletes invertides que es disposen tot al llarg d’una esquerda que ressegueix la part inferior del bloc. A la banda oest hi ha un mur de pedra seca que obtura de l’espai que quedaria obert.
El jaciment es documentà arran de les excavacions efectuades als anys 60 a tota la Serra de la Polsaruda, on no s’observà cap mena d’estratigrafia ja que els sediments es trobaven del tot alterats per les arrels. Els materials arqueològics que es van trobar corresponien a: un fragment de vora recta i exvasada amb el coll i part del cos globular d’un atuell de ceràmica feta a mà de mida mitjana i amb el llavi arrodonit, i un fragment de carena de vas de mida mitjana, de perfil concavoconvex de ceràmica feta a mà.
Segons els autors de l’excavació arqueològica aquest abric oferia bones condicions d’habitabilitat, les restes de ceràmica, tot i que podrien haver rodat d’un altre lloc, sembla que indicarien un ús temporal de la zona. La paret de pedres en sec probablement corresponguessin a un d’aquests moment. La cronologia de la ceràmica permet afirmar amb seguretat una ocupació de l’abric durant el bronze final i el ferro inicial.
Descripció.
La zona és un bosc amb acumulació de grans blocs granítics, alguns d’ells formen cavitats que han estats habitats en altres temps el Catau del Gorjablanc ha estat objecte d’excavacions, presenta unes mides de 4 m d’ampla per 8 m de recorregut i 1,80 m d’alçada.
També trobem molt a prop una petita coveta excavada en granit amb unes mides de 2,70 m d’ampla per 3,70 m de fondo i 60 cm d’alçada
Al costat de la pista, molt visible, trobem el roc de Gorjablanc, es tracta d’un gran bloc, recolzat en equilibri, al costat d’un molt més gran, les mides que presenta son 2,80 m d’ampla per 4 m de llargada i una alçada de 3 m.
Dades
J. Cuenca. FX Samarra
GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)