COVA DE LA BRUIXA (Calldetenes. Osona)

Cova de la Bruixa

Calldetenes  (Osona)

Coordenades:   X = 441342     Y = 4641122    Z = 515

Recorregut:  8 m

Localització

Als afores del poble de Calldetenes, cap el SE. Al marge hidrogràfic dret del torrent de Sant Marc. Per a anar-hi, podem deixar el cotxe al final del carrer dels Països Catalans, al costat del complex esportiu municipal. Aquí hi ha una rotonda i uns indicis de carrers del que sembla ser un conat d’urbanització en la que mai es va arribar a edificar. A l’altra banda de la rotonda s’inicia una mena de parc allargassat que va seguint el curs del torrent de Sant Marc. Deixarem a la dreta un petit pont de fusta i just abans d’arribar a un pont de pedra abandonarem el parc per l’esquerra per a seguir per un projecte de carrer d’urbanització. Ben aviat veurem un turonet amb una clapa de vegetació, lloc on es troba la cova.

Història

Varem tenir constància de l’existència d’aquesta cavitat en veure retolat el topònim “Cova de la Bruixa” al mapa de l’Editorial Alpina “Plana de Vic”. Com que no ens constava cap cavitat espeleològicament coneguda en aquest indret, varem decidir buscar més informació. Ben aviat ens assabentàrem de que hi ha algunes llegendes al voltant de la cova, tot dient que hi vivia una bruixa i tot aquell que gosava entrar i arribar al seu final es trobava amb ella, que no li deixava sortir. També es diu que algú s’hi va amagar durant la guerra.

Amb aquestes dades decidirem anar a buscar-la, si be donàvem gairebé per suposat de que ens trobaríem amb una cavitat artificial donat el tipus de roca que hi ha, com així va ser. Malgrat no tenir cap interès espeleològic més enllà de la llegenda, hem cregut oportú publicar la fitxa.

Desconeixem la finalitat per a la que es va excavar aquesta cavitat, ja que pel seu traçat estret i sinuós no sembla adient com habitacle.

Descripció

Petita cavitat artificial de 8 m de recorregut que dibuixa un doble colze. Cal avançar sempre molt ajupits, essent el terra molt polsós. Els últims 3 metres son els més amples.

Dades

Ferran Cardona –Josep Cuenca

Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès (ECMB) – Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB)