Cova de la Coma d’Olla
Municipi: Ogassa (Ripollès)
Coordenades: X = 437389 Y = 4681247 Z = 1862
Recorregut: 39 m
Localització:
A uns 300 m al SE del cim del puig de Coma d’Olla, a uns 75 m de desnivell respecte del cim. El Puig de Coma d’Olla (1938 m) es troba en el llarg cordal Taga – Serra Cavallera, entre la portella d’Ogassa i el cim de puig Sestela (o puig Estela, segons mapes).
Per anar-hi, el millor és sortir de Sant Martí d’Ogassa i prendre el camí costerut que després d’un fort desnivell ens ha de situar a la portella d’Ogassa. Una vegada en ella, si anéssim cap a ponent arribaríem al cim del Taga en cosa de mitja hora, però nosaltres hem d’anar cap a llevant tot seguint un corriol carener, essent el puig de Coma d’Olla el primer cim que trobarem. Ara es tracta d’anar cap al SE a buscar la cova tot davallant per prats en pendent i sense camí. La boca no la veurem fins que gairebé siguem al seu davant.
Història:
La cova figura al Catàleg Espeleològic de Catalunya, tant al de Borràs-Miñarro-Talavera com al de Jordi de Valles, però sense cap dada ni topografia. Sembla que havia estat explorada molt de temps enrere, però se li va perdre la pista i no s’ha tingut cap altra notícia ni de la seva ubicació exacta ni de les seves característiques.
Al Catàleg de Borràs-Miñarro-Talavera (Vol. 4, any 1978) podem llegir:
“Els primers exploradors de la cavitat ens han comunicat que és de difícil localització i sembla ésser de poca importància”.
Trenta anys després, el Catàleg de Jordi de Valles (Vol. 3, any 2009) es limita a reproduir les dades anteriors. Està clar que la cova havia caigut en l’oblit i ningú en sabia res.
Així les coses, decidirem anar a localitzar-la i, d’aquesta manera, desfer les incògnites que al voltant d’aquesta cova s’arrosseguen de molts anys enrere. I varem tenir sort. La varem localitzar i ens varem alegrar de que la cova no fos de tan “poca importància” com esmenten els catàlegs, ja que, tot i no ser res d’altre món, la cova te una sala de 15 x 4 x 4 metres amb boniques concrecions.
Aprofitem l’avinentesa per a desfer un dubte plantejat al Catàleg de Borràs-Miñarro-Talavera respecte a la cova de les Monges, cavitat que esmenten a l’apartat “Cavitats sense catalogar del municipi d’Ogassa” en no disposar de dades. Jordi de Valles inclou la cova de les Monges al seu Catàleg, però es limita a reproduir textualment els mateixos dubtes.
En ambdós catàlegs podem llegir:
“L’única cita bibliogràfica de que disposem ens diu que s’obre a la serra de les Pigotoses (?) prop del cim i en un cingle, però no s’arribà a explorar pel fet d’estar tapada pels pastors.
Creiem que podríem assegurar que es tracta de la cova de Coma d’Olla, però no ho fem pel fet de no haver comprovat la sinonímia de les serres de les Picotoses i Cavallera, pel que remetem als interessats a la bibliografia!” (la bibliografia fa referència a un article de 1936).
Podem afirmar que la cova de les Monges (o cambra de les Monges, tal com figura al mapa de l’Editorial Alpina) no té res a veure amb la cova de la Coma d’Olla. Son dues cavitats diferents. Les Pigotoses es troben bastant més a llevant de l’indret on s’obre la cova de Coma d’Olla, per sobre de Sant Martí de Surroca.
Descripció:
La boca, en forma d’arc, fa uns 3 m d’ample per uns 2 d’alçada, tenint just al davant un gran bloc que la tapa parcialment. Després dels primers metres el sostre baixa en un punt on també hi ha un concrecionament al centre que hem de superar o bé per la dreta o bé per l’esquerra tot arrossegant-nos (“els dos forats”).
A l’altra banda continua la galeria amb el terra pedregós i després d’una nova estretor entrem a la part més gran de la cova, una sala de 15 m de llarg, per 4 d’ample i una alçada que superar els 4 m. Hi observem unes boniques formacions als seu sector central. A l’extrem terminal s’obre una gatera que s’estreny fins a fer-se impracticable.
Recorregut total, 39 m.
Dades:
Ferran Cardona – Carme Bañolas
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)