COVA DE LES ARCADES (Albanyà. Alt Empordà)

Coordenades:  

     X = 475149 

     Y = 4682430

     Z = 752

Recorregut:  21 m

Desnivell:  -3 m

A menys d’un quilòmetre a llevant de Sant Andreu de Lliurona. A tan sols 65 m a ponent de la casa de les Arcades, no gaire lluny del coll homònim. Per a anar-hi, nosaltres varem partir de Beuda, on neix una pista en bona part asfaltada o cimentada. Quan portem per ella cosa de 10 km, i a uns 200 m abans d’arribar al trencall que mena a Sant Andreu de Lliurona, surt per la dreta una pista secundària. La seguirem cosa de 500 m i abans d’arribar a la casa de les Arcades passem per la part alta d’un prat – antics camps de conreu – que baixa de manera esglaonada cap el sud. Baixarem per ell i abans d’arribar al final entrarem al bosc pel cantó esquerre per a trobar ben aviat la depressió on s’obre la cavitat.

Pel fet de trobar-se molt a prop de la casa de les Arcades (de fet una construcció per a ús agrícola i ramader), la cova ha estat utilitzada com a magatzem, amb una precària porta a l’entrada de la sala. Entre d’altres coses, hi trobem caixes buides, un bidó metàl·lic gran, unes gàbies i també un carner que ens indica que la cova va ser utilitzada per a la conservació d’aliments aprofitant la seva relativa frescor en comparació amb les calors estivals de l’exterior.

Des del punt de vista espeleològic, la primera referència escrita d’aquesta cova la trobem al llibre “Santa Maria del Mont. Notícia històrica d’aquest santuari”, publicat el 1931 i del que és autor l’historiador i divulgador Pere Vayreda Olivas (1877-1944). El llibre finalitza amb uns apèndixs, el primer del qual es titula “Balmes i habitacions humanes primitives que hi ha esparses per la muntanya”. Sense pretendre-ho, Pere Vayreda havia publicat el primer catàleg de l’Alta Garrotxa, en el que s’esmenten 21 cavitats situades a les muntanyes que envolten el santuari del Mont i, entre elles, la cova de les Arcades, de la que es limita a dir “prop del casalot d’aquest nom”.

Pel fet de tractar-se d’un llibre antic i de temàtica aliena a l’espeleologia, aquest catàleg va passar desapercebut per als espeleòlegs…, excepte per a Francesc Miret, que va tenir l’ocasió de tenir el llibre a les mans i va copiar les dades del catàleg a un full de paper de manera manual en no disposar de mitjans de reproducció.

Gràcies a aquesta troballa, l’existència de la cova surt esmentada al llibre “Coves de l’Alta Garrotxa. Catàleg espeleològic de l’Alta Garroxa a llevant del riu Borró”, any 1999, del que és autor Francesc Miret mateix juntament amb F. Alfambra i M. García, si bé mai no arribaren a localitzar la cavitat.

Per cert, aprofitem a dir que una altra cavitat que surt esmentada al catàleg de Pere Vayreda és la cova de les Lloredes, fet que ens va animar a anar a buscar-la fins que la varem localitzar i topografiar el dia 6 d’agost de 2019, https://www.geb.cat/cova-de-les-lloredes-albanya-alt-emporda/

I així arribem a “Cavitats de l’Alta Garrotxa (coves, avencs, baumes…)”. Aquest és el títol d’un document en Word de 10 pàgines que es va redactar al voltant de l’any 2002-2003 per al Consorci de l’Alta Garrotxa, de recent creació. De fet, es tracta d’una recopilació de dades que es troben disperses en diferents publicacions, guies i butlletins varis i, entre ells, el llibre abans esmentat del que és coautor Francesc Miret. En tractar-se d’un document privat, no destinat a la seva difusió, aquest document s’hagués perdut (sembla que ja no hi és al Consorci) de no ser perquè l’autor el va lliurar personalment a Francesc Miret, cosa que ha permès la seva preservació. Malauradament, després de tants anys, no recordem el nom de l’autor, ja que en el document no hi figura.  En ell s’inventarien 237 cavitats, figurant amb el número 200 la cova de les Arcades de la que diu: “200 – Bauma de les Arcades. Al N de la serra del Mont. Prop de les Arcades?”, especificant que ha obtingut les dades del llibre de F. Miret.

Malgrat tots aquests antecedents, la cova ni és localitzada ni figura als catàlegs pròpiament espeleològics més moderns, per la qual cosa podem considerar-la com espeleològicament inèdita.

Així les coses, l’Albert Sancho, que viu a Olot i és un gran amant de recórrer les muntanyes i els racons de l’Alta Garrotxa, localitza la cova i en fa algunes fotografies. L’Albert, que ja ens havia acompanyat a la cova dels Gorgs del Borró, recentment publicada, ens facilità informació per a que poguéssim localitzar la cavitat. I, sense pensar-ho gaire, el dia 28 de novembre de 2024 hi varem anar per tal de fer la fitxa que ara podeu gaudir.

La cova s’obre a l’extrem nord d’una dolina o depressió càrstica de col·lapse de forma més o menys el·líptica de 15×8 metres, amb una fondària màxima de 4 m. A poc d’entrar trobem una porta, feta de manera precària amb un enreixat, que dóna pas a una sala de configuració irregular utilitzada com a magatzem i que té unes dimensions de 9×9 metres, amb una alçada màxima d’uns 3,5 m. Mentre que la paret nord de la cova està determinada per un pla d’estratificació, la paret sud és un amuntegament de grans blocs procedents del col·lapse de l’antic sostre. De la sala neixen un parell de curtes gateres amb les que la cavitat totalitza un recorregut de 21 m amb un desnivell de 3 m.

La cova s’ha generat seguint les directrius d’un pla d’estratificació que cabussa uns 40 graus al nord, perfectament identificable al llarg de tota la seva paret nord. A la banda sud, especialment visible a la sala, trobem un amuntegament de blocs l’origen del qual és el col·lapse del sostre de la sala original. Es a dir, inicialment la sala era més extensa, però donada la proximitat del sostre a la superfície exterior, aquest es va esfondrar tot originant l’amuntegament de blocs i la consegüent depressió exterior pel col·lapse. A la cova podem trobar algunes concrecions de modest desenvolupament..