COVA DEL PONSIC (Centelles, Osona)

Cova del Ponsic

Municipi:  Centelles  (Osona)

Coordenades:   X = 436898     Y = 4624055    Z = 530

Recorregut:  5 m

Sinònims:  El topònim “Ponsic” de vegades el trobem escrit amb la grafia “Poncic” o “Punsic”

Localització

A menys d’un quilòmetre a l’oest d’Aiguafreda, però dins del terme municipal de Centelles.

Per anar-hi, el millor és partir de l’Abella (Sant Martí de Centelles) i prendre la pista que mena a Centelles passant pel barri de Sant Pau. Quan portem caminat cosa d’un quilòmetre, la pista creua el torrent del Ponsic, just aquí surt per l’esquerra un camí ascendent. El camí fa un primer revolt tancat a l’esquerra i poc després en fa un altre a la dreta. D’aquest revolt surt un corriol poc marcat que al poc ens situa a una mena de tallafocs per on passa una línia elèctrica.  Remuntarem pel tallafocs mateix fins a trobar la boca de la cavitat al cantó esquerre del tallafocs i a cosa de 50 m abans d’arribar a una torre elèctrica.

Història

Coneguda per alguna gent del país i per excursionistes locals que l’anomenen “Cova del Ponsic” malgrat que, en realitat, no es tracta d’una cova. De fet, es tracta d’un petit refugi o aixopluc aprofitant l’espai format entre dos grans blocs que es recolzen un damunt de l’altre. Al sostre podem observar lloses de pedra, algunes posades artificialment per tal d’augmentar la superfície i l’habitabilitat de l’espai aixoplugat.

Sens dubte constituí un refugi o “barraca de vinya” en els temps en què l’entorn estava conreat, com ho demostren els murs de pedra seca i les feixes actualment envaïdes pel bosc i per les bardisses.

Tenim constància de que s’hi va fer una excavació arqueològica furtiva, aconseguint trobar…, una ampolla de “Anís del Mono”!!, producte badaloní per  excel·lència.

A partir de l’edició de l’any 2013 del mapa “Cingles de Bertí” de l’Editorial Alpina, el topònim “Cova del Ponsic” surt retolat a la cartografia juntament amb el símbol de cova. Per aquest motiu, i donat que la cova no figura en catàlegs espeleològics, decidirem fer la fitxa per tal de donar-la a conèixer.

Descripció

Es tracta d’un aixopluc originat en l’espai que s’origina entre dos grans blocs. La mà de l’home ha millorat la seva habitabilitat tot afegint algunes llastres de pedra al sostre. De fet, a la boca podem observar una llinda que sembla haver estat treballada per tal que quedi ben encaixada entre els dos grans blocs. També podem observar l’existència d’un llindar.

Forma un espai interior de dimensions màximes 4,5 x 2,2 metres amb una alçada màxima de 1,65 metres, bona part del qual és relativament pla. Cap el fons, la cova gira breument a l’esquerra i surt a l’exterior per una petita boca situada a nivell del sostre i que podria haver actuat de xemeneia, si bé no observem cap vestigi d’haver-hi fet foc.

El recorregut és de 5 m.

Dades:

Ferran Cardona –Josep Cuenca – F. Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA