COVA DEL SENECÓ (Esparreguera. Baix Llobregat)

Cova del Senecó

Esparreguera  (Baix Llobregat)

Coordenades:   X = 403983     Y = 4601667    Z = 383

Recorregut:  12 m

Sinònim i etimologia 

De vegades el nom de la cova l’hem vist escrit “Seneco”, sense accent. De fet, la majoria de les fonts consultades utilitzen aquesta forma no accentuada. Al mapa de l’ICGC, però, utilitzen la forma accentuada, que és la que hem utilitzat nosaltres en entendre que el mapa reflecteix la toponimia oficial. De fet, la forma accentuada, “Senecó”, sembla més pròpia de la fonètica catalana i, a més a més, rima amb el nom de la cavitat veïna, la cova del Petrecó.

Però, potser, la forma no accentuada i més emprada, “Seneco”, sembla més adient si considerem l’etimologia d’aquest topònim. O això pensem. Vegem-ho.

La boca de la cova es troba orientada al sud i d’ella estant se sent molt forta la remor dels vehicles que circulen per l’autovia A-2 malgrat estar a un quilòmetre de distància. Aquest fet l’atribuïm a l’acústica de la muntanya en aquest indret i a que la boca actua com un embut que capta les ones dels sons que hi arriben. Es a dir, que podem dir que des de la boca se “sent eco”. I, justament, l’expressió “sent eco” ha evolucionat cap a la forma gairebé homòfona “seneco”, que molt bé podria ser l’origen del topònim.  Per la mateixa regla de tres, el topònim “Petrecó” tindria el significat etimològic de “pedra de l’eco” o expressió similar. Bé, no ens negareu que tenim força imaginació a l’hora de plantejar hipòtesis.

Localització

Al sector occidental de la serra de Can Rubió, en el seu vessant sud. A 200 m al nord de Can Rubió, masia que dóna nom a la serra. A cosa d’un quilòmetre a ponent de la cova del Petrecó, la cavitat més important i visitada de la serra. La serra de Can Rubió es desenvolupa al sud de la muntanya de Montserrat, entre Esparreguera i Collbató.

Per anar-hi, partirem del polígon industrial de Can Roca, situat al nord del casc urbà d’Esparreguera, i prendrem la pista que passant pel costat d’una hípica mena a Can Rubió. Poc abans d’arribar a l’entrada de la finca surt per l’esquerra una pista ascendent. La seguirem, ja a peu, fins arribar al GR-6 en el que constitueix el camí històric d’Esparreguera a Collbató. El seguirem cap a l’esquerra, direcció Collbató, i no trigarem en arribar a la base d’una torre elèctrica d’alta tensió. Aquí deixarem el camí per a pujar de manera decidida pel tallafocs dels cables elèctrics. Quan haguem remuntat cosa de 40 m en desnivell, abandonarem el tallafocs per la dreta, direcció llevant, procurant mantenir l’alçada tot seguint uns marges de pedra i al cap d’uns 130 m trobarem la boca de la cova, situada al peu d’un petit aflorament de roca calcària.

Història

Coneguda per gent de la contrada i per excursionistes locals. Fins i tot, algun grup ha utilitzat la cova per a posar el pessebre de Nadal. El topònim “Cova del Senecó” surt retolat al mapa de l’ICGC, però el situa a cosa de 150 m a llevant de l’indret on es troba realment la cova.

Malgrat això, la cavitat s’ha mantingut espeleològicament inèdita fins a la nostra visita per a fer les tasques de topografia i catalogació.

Descripció

Boca en forma d’arc orientada al sud que fa 1,80 m d’amplada per 1,40 m d’alçada. Dóna pas a una galeria còmoda, lleugerament ascendent, que finalitza a una esquerda terminal molt estreta. L’amplada màxima de la galeria es de 3,5 m i l’alçada màxima de 2,80 m. Terra argilós i pedregós. No s’hi observen concrecions però si algunes formes erosives antigues.  Recorregut, 12 m.

Dades:

Ferran Cardona –Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)