COVA D’EN VIDABONA (Ogassa, Ripollès)

Cova d’en Vidabona

Municipi:  Ogassa  (Ripollès)

Coordenades:   X = 438242     Y = 4681494    Z = 1956

Recorregut:  20 m

Desnivell:  +7 m

Localització:

A uns 280 m al WSW del cim del puig Sestela (o puig Estela, segons mapes), a uns 60 m de desnivell respecte del cim.  El puig Sestela (2013 m) es el punt culminant de la Serra Cavallera.

Per anar-hi, nosaltres varem sortir de Sant Martí d’Ogassa, on s’inicia el camí costerut que després d’un fort desnivell ens ha de situar a la portella d’Ogassa. Una vegada en ella, si anéssim cap a ponent arribaríem al cim del Taga en cosa de mitja hora, però nosaltres hem d’anar cap a llevant tot seguint el corriol carener. El primer cim que passem és el puig de Coma d’Olla (1938 m), en les proximitats del qual es troba la cova de Coma d’Olla, que ja hem descrit en un article anterior. Seguirem el camí carener durant més d’un quilòmetre i quan ens faltin tan sols 250 m per arribar al cim del puig Sestela l’abandonarem en un petit collet secundari per a davallar decididament uns 40 m de desnivell cap al sud per un terreny en fort pendent i sense camí. Trobarem la cova a la part baixa d’un dels afloraments calcaris que sobresurten entre els prats.

Història:

El nom de la cova surt retolat al mapa de l’Editorial Alpina “Taga-Serra Cavallera”, en un punt lleugerament més al sud d’on es troba realment. Malgrat això, la cavitat no figura a cap catàleg, per la qual cosa es tracta d’una cova espeleològicament inèdita.

Per aquest motiu, decidirem anar a buscar-la. I varem tenir sort, la varem localitzar. Aquí en teniu els resultats.

Descripció:

Boca de 2,5 x 2,8 m. La galeria d’entrada fa 12 m de llargada amb el terra lleugerament ascendent i ocupat per excrements de cabres o isards. El sostre s’eleva considerablement una vegada passada la boca. Al final dels 12 m trobem una fàcil grimpada que ens situa a l’inici d’una galeria ascendent que després de fer un doble colze s’aboca a manera de balconet penjat sobre la galeria d’entrada, a un 4,5 m per damunt del seu terra.

És de destacar la presència de les restes d’un sediment tipus bretxa que a bon segur curullaria bona part de la cavitat en temps passats, possiblement d’origen periglacial.

Recorregut total, 20 m. Desnivell positiu de 7 m.

Dades:

Ferran Cardona  – Carme Bañolas

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)