Coves dels Encantats
Sant Joan les Fonts (Garrotxa)
Coordenades
Cova dels Encantats: X =464585 Y=4669263 Z=720
Cova dels Encantats de Dalt: X =464583 Y=4669270 Z=726
Recorregut
Cova dels Encantats: 12 m
Cova dels Encantats de Dalt: 10 m
Situació
A 3 km al nord del poble de Santa Pau i a poc més de mig quilòmetre a ponent de l’ermita de Sant Julià del Mont. Malgrat que les coves es troben al terme municipal de Sant Joan les Fonts, l’accés més fàcil es fa partint de Santa Pau. D’aquesta població haurem d’anar fins al coll de Boixedes, primer per pistes veïnals asfaltades i després per un camí o bé per una pista que amb prou feines és apta per a vehicles tot terreny. Una vegada al coll seguirem la pista cosa de 80 m per a deixar-la en trobar un camí que surt per l’esquerra. Aquí caldrà prendre un corriol no gaire fressat que va flanquejant la muntanya mantenint més o menys la cota. Creuarem un primer torrent, si anéssim torrent amunt arribaríem a la balma dels Monjos. Una mica més endavant creuem un segon torrent. Pocs metres més enllà haurem de deixar el corriol per a anar muntanya amunt en fort pendent. Si ens fixem una mica, hi ha un rastre de corriol molt perdut, difícil de seguir entre la vegetació, però que ens haurà de portar a la boca de la cova dels Encantats després d’haver remuntant un desnivell de 50 m. La cova dels Encantats de Dalt es troba uns 10 metres més amunt.
Història
La cova dels Encantats és coneguda per alguna gent del país i per alguns excursionistes locals, però en general es pot dir que poca gent la coneix. Espeleològicament inèdita, no figura a cap catàleg espeleològic.
La cova surt retolada al mapa de l’Editorial Alpina “Garrotxa” en la seva última edició (2024-2025). En edicions més antigues no sortia, si més no a l’edició 2006-2007, que és la que disposem.
Així les coses, una vegada la varem detectar decidirem anar a localitzar-la per tal de fer la fitxa que ara podeu gaudir. De la boca de la cova estant, ens va semblar intuir un forat situat uns metres més amunt, ens hi varem arribar i així descobrirem la cova que anomenarem dels Encantats de Dalt, cavitat de la que no existia cap referència.
Descripció
La cova dels Encantats s’obre al peu d’una petita paret rocallosa. La boca és molt estreta, cosa que ens obliga a entrar totalment arrossegats durant un parell de metres. Passats aquests, s’obre de sobte a una cambra en la que ens podem posar drets. La cambra té unes dimensions de 10×5 metres, de forma entre rectangular i el·líptica. Gairebé la totalitat de la cambra està ocupada per un llac temporal. En la nostra visita, a finals de juliol en una setmana de fortes calors, el llac es trobava sec però amb el terra cobert d’un fangueig humit.
Trobem alguns racons concrecionats i és de destacar una marca de nivell d’inundació a les parets que indica fins a on arriba l’aigua quan el llac és ple. La fondària del llac assoleix el metre. Vegem tot seguit amb més detall la relació entre l’aigua i la cova.
L’aigua a la cova dels Encantats
En una masia de Santa Pau els estadants de la qual coneixen molt bé el terreny i la cova, ens varen informar que durant l’estiu és normal trobar la cova sense aigua, però que en altres estacions el més habitual es trobar-la amb aigua i que resulta fàcil trobar animalons que entren a la cova per a beure.
Les aportacions hídriques semblen provenir del cantó NW de la cambra, on també hi ha un destacat concrecionament. Les aportacions emplenen el llac fins assolir la marca de nivell que veiem clarament en alguns trams de paret. Aquest nivell es correspon amb la cota de la boca, de manera que si el llac és ple i arriben noves aportacions, la boca és el sobreeixidor i actuarà com a surgència.
Per les mides del llac hem fet un càlcul per tal de determinar el volum d’aigua emmagatzemada, que podem estimar al voltant dels 25 metres cúbics (25.000 litres d’aigua)
Cova dels Encantats de Dalt
Es troba per damunt de la cova dels Encantats, tant sols a cosa de 10 m.
Disposa de dues boques properes, cadascuna de les quals dóna pas a una galeria. Ambdues galeries conflueixen a l’interior. Cal avançar mig ajupits, ja que les galeries no son gaire altes. Recorregut, 10 m.
Dades:
Ferran Cardona – Josep Cuenca – Ana Ruiz
ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)